I POLO forskes der i stigende grad i ledelse og ledelsesudvikling – ofte i relation til organisatorisk læring. Forskningsprojekterne inden for ledelse og ledelsesudvikling har fokus på, hvilke former for ledelse og ledelsesmæssige tiltag, der bidrager til at skabe gode muligheder for udvikling af bæredygtighed, læring og øget samarbejde.
Relationel ledelse
Forskere i POLO har bidraget til forskning i og videreførelse af socialkonstruktionistiske idéer i relation til ledelsesteori og ledelsesudvikling, som kan sammenfattes i begrebet: Relationel ledelse. POLOs forskere, der arbejder inspireret af socialkonstruktionismen, indgår i et bredere internationalt netværk af forskere, der arbejder med ledelse og ledelsesudvikling på baggrund af socialkonstruktionistisk teoriarv. I dette perspektiv betragtes ledelse som en relationel aktivitet, der opstår gennem samtaler, interaktion og koordineret handling, idet ledelse udvikler sig gennem mikro-processer af hverdagsinteraktion i og omkring organisationen. Forskningsprojekterne inden for relationel ledelse fokuserer på kommunikative og relationelle dimensioner i det organisatoriske liv og beskæftiger sig i den forbindelse med flerstemmighed, meningsskabelse og samskabelse af viden og organisatorisk læring gennem interaktive, dialogiske processer.
Systemisk ledelse
Systemteori som organisationsteoretisk tradition rækker flere årtier tilbage – både i international forskning og i dansk organisatorisk praksis. Seniorforskere i POLO har været med til at introducere systemteori i forskning, ledelse, konsultation og organisationsudvikling i Danmark. Yngre forskere i POLO arbejder videre i denne tradition og udbygger praksisformer og begrebsapparatet inden for systemisk ledelse med inspiration fra bl.a. kompleksitetsteori og bæredygtighedsbetragtninger.
Systemteoriernes perspektiv på verden som forstået i form af komplekse, uafhængige og åbne systemer, der skaber et system af systemer, har vist sig fornyet relevant i forhold til at begribe, håndtere og organisere indsats og forskning i samfundsmæssigt komplekse problemstillinger konstitueret ved multiple aktører og fordrende tværfaglige helhedsløsninger.
Forskere i POLO har bidraget til at omsætte systemteoriens verdensanskuelser til principper i ledelse, herunder ved at fremhæve en accept af, at lederen aldrig kan have ’det fulde overblik’ men kan praktisere en vilje til at udvide sit perspektiv ved at studerede det samlede system og lytte til de mange stemmer i organisationen samt fremme refleksion, generative samtaler og teamwork.
Bæredygtig ledelse
Bæredygtig ledelse er et nyere forskningsområde i POLO. Bæredygtig ledelse handler om at lede en organisation i en retning, der sikrer, at organisationens bestræbelse på at opfylde sine mål og løse sine opgaver, ikke forhindrer andre i at opfylde deres mål.
Bæredygtig ledelse fokuserer på såvel medarbejdere som produktionsformer og det miljø, som organisationen opererer i – lokalt som globalt. Bæredygtigt lederskab handler om at forstå, at organisationer udspringer af liv og derfor i sidste ende må have liv som endemål for sit virke. Eksplicit skal organisationer forvalte menneskelige og materielle processer transparent og med respekt for den overordnede systemiske balance. Implicit skal denne forståelse sætte sig igennem i virksomhedskulturens generelle atmosfære og i holdninger i forhold til medansvar, hensyn og engagement.
Forskere i POLO beskæftiger sig med, hvordan organisationer kan omstille sig i mere bæredygtige retninger, samt ledelsens betydning for dette. Konkrete forskningsprojekter undersøger, hvordan FN’s 17 verdensmål kan bruges som afsæt i organisatorisk udvikling – særligt for små og mellemstore virksomheder. Forskningsinteressen i bæredygtig ledelse er forbundet med POLOs forskning i arbejdsmiljø, eftersom bæredygtig ledelse også handler om at skabe organisationer, hvor medarbejdere trives, og hvor der er fokus på balance og etablering af humaniserende arbejdspladser med plads til, at medarbejderne kan udfolde deres samlede kapacitet. ,
Regenerativ ledelse
POLO er engageret i forskning i regenerativ ledelse. Regenerativ ledelse omhandler evnen til at skabe grobund for livsbekræftende organisationsformer i organisatoriske processer. I det regenerative paradigme udlægges de forgangne 500 år som en accelererende separationsrejse, hvor mennesket har frakoblet sig naturen. Der er brug for nye tankegange, som adskiller sig fra tidligere. Begrebet regenerativ ledelse handler om, at man giver mere end man bruger og tager. Internt indbefatter dette kulturudvikling, innovativ produktudvikling med inspiration fra naturen og nye organisations- og arbejdsformer, mens der eksternt er fokus på inter-organisatoriske samarbejdsformer, som fordrer mindre eller intelligent brug af ressourcer, udviklingen af nye regenerative services, nye samarbejdsformer, nye produkter osv. Forskning i regenerativ ledelse er baseret på interdisciplinært samarbejde.