Institut for Kultur og Læring

socialt program

 

Det sociale program omfatter arrangementer for konferencens deltagere og ledsagere. Nedenfor kan du læse mere om, hvem begivenhederne henvender sig til. De forskellige events og ekskursioner bestilles i forbindelse med registreringen.

Det sociale program omfatter:


Åbningsreception på Aalborg Kongres & Kultur Center

Tirsdag 15. august 2017, kl. 18.00-20.00

Aalborg Kommune ser frem til at kunne markere åbningen af det 29. Nordiske Historikermøde som vært for den officielle åbningsreception. Receptionen vil blive afholdt på Aalborg Kongres & Kultur Center, som også er mødested for kongressen. Snacks og drikkevarer vil blive serveret. Nyd nogle timer i hyggeligt selskab med historikerkolleger fra ind- og udland.

Inkluderet i registreringsafgiften.

Middag efter åbningsreceptionen foregår på egen hånd, men hvorfor ikke prøve en af disse restauranter langs den smukke havnefront i Aalborg: 

  • Restaurant Fusion hvor asiatiske og europæiske retter smelter sammen med friske danske råvarer. Bestil bord ved et af de store panoramavinduer, og du vil befinde dig kun få meter fra fjorden. Restaurantens koncept er baseret på innovation kombineret med den højeste kvalitet af mad og service, og menuen består af alt fra elegante, varme madretter til første klasses sushi. 
  • Prinses Juliana blev bygget i Holland i 1931 og fungerede som skoleskib indtil mere moderne skibe tog over i 1969. Prinsessen blev derefter omskabt til at udfylde sin nye rolle som restaurantskib. I dag er Prinses Juliana smagfuldt indrettet og med respekt for skibets historie, og byder gæsterne velkommen til en fremragende gourmetoplevelse ved Aalborgs havnefront. Prøv overraskelsesmenuen, og - hvis vejret tillader det – begynd din aften med en drink på dækket.
  • Eller find yderligere inspiration her.

 

Aalborg Universitets reception på CREATE (Aalborg Universitets city campus)

Onsdag 16. august 2017, kl. 18.00-20.00.

Aalborg Universitet ser frem til at kunne byde jer alle velkommen til det 29. Nordiske Historikermøde ved at være vært for en reception. Receptionen vil blive afholdt på CREATE som er en filial af Aalborg Universitet beliggende ved havnefronten i centrum. Snacks og drikkevarer vil blive serveret. Nyd nogle timer i hyggeligt selskab med historikerkolleger fra ind- og udland.

Inkluderet i registreringsafgiften.
 

Konferencemiddag på Restaurant Kilden, Hotel Comwell Hvide Hus Aalborg

Torsdag 17. august 2017, kl. 20.00 -

Konferencemiddagen ved det 29. Nordiske Historikermøde finder sted på Restaurant Kilden i Hotel Comwell Hvide Hus, hvor en treretters menu venter. Middagen vil blive krydret med levende jazzmusik og en fantastisk atmosfære. Under middagen, vil vinderen af Den Nordiske Historiebogspris blive udråbt og prisen overdraget af konferencens æresgæst, Islands præsident Guðni Th. Jóhannesson.

Pris: 375 kr. (inkl. moms).
 

Historiske byrundture

Onsdag 16. august og torsdag 17. august 2017.

Nordisk Historikermøde tilbyder en række historiske byrundture. Turene begynder fra konferencestedet Aalborg Kongres & Kultur Center og tager dig med på en spadseretur gennem Aalborgs gader, hvor en udgravning for nylig har afsløret en markedsplads fra omkring 750. Vi kommer forbi Jens Bangs Stenhus, det største privathjem fra Renæssancen i Skandinavien, bygget i 1624 af en velhavende købmand, og passerer endvidere Budolfi Kirke – Aalborgs domkirke – bygget omkring 1400 og opkaldt efter den engelske helgen Skt. Budolfus. Et andet højdepunkt på turen er Helligåndsklostret, som er en af ​​de ældste og bedst bevarede bygninger i Aalborg. Klostret rækker tilbage til det 16. århundrede og er den ældste sociale institution i Danmark. Det indeholder smukke, oprindelige kalkmalerier, og benyttes i dag som boliger for ældre medborgere. Vi passerer også Aalborghus Slot, bygget 1539-1555 strategisk nær ​​vandet. Slottet var tænkt som en befæstning, men endte som hjemsted for kongens guvernør.

Tidsplan:
Onsdag den 16. august 2017, kl. 8.30-10.00, 10.30-12.00, 14.30-16.00 og 16.30-18.00.
Torsdag den 17. august 2017, kl. 8.30-10.00, 10.30-12.00 og 14.30-16.00.

Pris: 20 kr.

NB! Tilbageværende byrundture kan bestilles på konferencestedet i forbindelse med registreringen. I tilfælde af overlap med konferenceprogrammet, kan tidspunktet ændres ved henvendelse til ash@aalborg.dk.


Middelalderens og reformationens Nordjylland (heldagsudflugt)

Fredag 18. august 2017, kl. 9.00-17.00.

Afgang med bus fra Aalborg Kongres- og Kulturcenter.

Ekskursionen tager os rundt i Vendsyssel, hvor vi besøger nordjyske kirker og herregårde, som på forskellig vis har haft betydning for Danmarks historie i Middelalderen og Reformationstiden. Turens første stop er Voergaard Slot. Slottet, som kan skrive sin historie tilbage til midten af 1400-tallet, var frem til Reformationen en del af den omstridte biskop Stygge Krumpens ejendom og blev 1534 blandt andet belejret af Skipper Clements bondehær. I dag fremstår slottet som et af Danmarks bedst bevarede Renæssanceslotte.

Næste stop på turen er den romanske kirke i Vrå, som med sit senmiddelalderlige tårn og kalkmalerier fremstår ganske typisk for de danske landsbykirker i denne del af landet.

Derefter går turen til det imponerende Børglum Kloster. Stedet har allerede tidligt været et regionalt magtcenter: I Vikingetiden har der ligget en kongsgård hér, og i 1100-tallet blev Børglum bispesæde for Vendsyssel. Ved Reformationen overgik klosteret til kronen og Børglum blev sæde for den kongelige lensmand. Frokosten indtages i klostrets café.

Efter frokost og rundvisning går turen igen østover, og første stop er Jetsmark Kirke, som rummer en række imponerende senmiddelalderlige kalkmalerier.

Herefter går turen igen mod Aalborg, hvor vi får en rundvisning i byens bispekirke, Skt. Budolfi. Den nuværende kirke er stærkt præget af restaureringer, ombygninger og udvidelser, senest i 1941-43, men der kan stadig ses bygningsspor efter en romansk stenkirke, der givetvis afløste en endnu tidligere kirke af træ.

Fra domkirken går turen til fods forbi byens Helligåndskloster, det imponerende renæssancehus, Jens Bangs Stenhus, og derfra videre forbi Aalborghus Slot og Vor Frue Kirke, inden turen går tilbage til konferencestedet.

Pris: 500 kr. (inkl. moms).

NB! Ikke flere ledige pladser.


Atlantvolden i Nordjylland (heldagsudflugt)

Fredag 18. august 2018, kl. 9.00-17.00

Afgang med bus fra konferencestedet Aalborg Kongres & Kultur Center.

I bussen fortæller turguiden, som er museumsdirektør ved Nordjyllands Kystmuseum, lidt om den tyske besættelse af Danmark den 9. april 1940. Her var tyskernes afgørende mål lufthavnen ved Rødslet nord for Aalborg og Frederikshavn Havn, som skulle sikre tyske fly- og flådestøttepunkter i angrebet på Norge. Begge steder blev kraftigt befæstet, og Frederikshavn kom senere til at indgå i Atlantvolden.

Første stop på turen er Aggersundbroen. Broen var en del af det tyske invasionsforsvar i Nordjylland, for selvom forsvaret havde sit tyngdepunkt ved kysterne, så blev også baglandet inddraget. Både i forbindelse med det, der blev betegnet som ”2. linje” samt for at sikre af overgangene over Limfjorden.

Herfra fortsættes til Hærkystbatteri Vigsø. Det er et typisk kystbatteri med de bunkerstyper, der hører med, samtidig med at man kan betragte den tekniske udvikling i bunkerbyggeriet og det såkaldte Regelbausystem. Der er under besøget mulighed for at få et indtryk af det omfattende anlæg i dets helhed, idet det nu ligger dels på stranden, dels i havstokken og i havet.

Frokosten indtages på Det Gamle Røgeri i den hyggelige lille fiskerby Hanstholm.

Efter frokosten er der rundvisning i den store Hanstholm Fæstning. Vi ser på bunkere i landskabet og kigger inden for i Museumscenter Hanstholms skytsbunker og udstilling. Hanstholmfæstningen blev etableret for at spærre indsejlingen til de danske farvande sammen med et lignende anlæg i Kristiansand i Norge og en minespærring i Skagerrak, der skulle sikre det område, der ikke kunne dækkes af de to batterier.

Herefter går turen tilbage til Aalborg.

Bemærk: Hvis man ønsker det, kan man allerede torsdag eftermiddag få yderligere baggrundsviden om Atlantvolden og det projekt, som står bag ekskursionen, ved at deltage i projektets rundbordssamtale ved Nordisk Historikermøde (læs mere her).

Sprog: Dansk

Pris: 400 kr. (inkl. moms).


Skagen: toppen af Danmark (heldagsudflugt)

Fredag 18. august 2018, kl. 9.00-17.00

Afgang med bus fra konferencestedet Aalborg Kongres & Kultur Center.

Vi kører gennem Sæby og færgehavnen i Frederikshavn i retning af Skagen, den nordligste by i Danmark. Vores første stop bliver ved Råbjerg Mile – den vandrende sandklit lige syd for Skagen, som er den eneste egentlige ørken i Danmark.

I Skagen lægger vi ud med at besøge naturfænomenet Grenen, som vi når med traktortoget Sandormen. Grenen er det nordligste punkt i Danmark, og der hvor Vesterhavet mødes med Kattegat. Frokosten vil blive nydt på skaldyrsrestauranten Pakhuset med udsigt over den travle lystbådehavn.

Efter frokosten vil der være mulighed for en guidet tur i det berømte Skagens Museum, med sin store samling af malerier fra den skandinaviske guldalder. Her finder man værker af medlemmer den kunstnerkoloni, de såkaldte Skagensmalere, som boede og arbejdede i området i slutningen af 1800-tallet og i begyndelsen af 1900-tallet. Blandt gruppen væsentligste kunstnere finder man Marie and P.S. Krøyer, Anna and Michael Ancher, Laurits Tuxen, Viggo Johansen og Holger Drachmann. Ønsker man ikke at besøge museet, kan man også gå en tur på egen hånd gennem det charmerende, maleriske centrum med de mange kunsthåndværkssteder og små specialbutikker.

Herefter går turen tilbage til Aalborg.

Pris: 500 kr. (inkl. moms)

 

 

Moms

Deltagere fra udenlandske registrerede virksomheder, vil under visse omstændigheder kunne ansøge om at få den betalte moms refunderet. Det foregår enten ved ansøgning til Skattecenter Tønder i Danmark (gælder deltagere fra lande uden for EU) eller via deres hjemlands skattemyndigheder (gælder deltagere fra EU).

#nhm2017

Kontakt


Generalsekretær og konferencekoordinator
Poul Duedahl


Konferencekoordinator Bo Poulsen


Konferencekoordinator Johan Heinsen


Konferencesekretær Marianne Høgsbro

Tilmelding og overnatning
Konferenceprogram
Publikationer
Presse