Institut for Kultur og Læring

Podcast

Podcast om unge, der flytter hjemmefra

I denne podcast-serie på tre afsnit sætter vi fokus på unge, der flytter hjemmefra og undersøger nogle af de bevægelser, udfordringer og muligheder, der tegner sig i unges overgange til voksenlivet. Lyt med og blive klogere på, hvad det vil sige at være ung og flytte hjemmefra.
 

Farvel til mor og far

Det kan være stort og overvældende for både den unge og forældrene, når den unge flytter

Engang betød det at flytte hjemmefra, at den unge skulle ud og klare sig selv. Sådan er det ikke længere. Mange forældre er dybt involveret i deres børns liv, efter de er flyttet hjemmefra. Alligevel kan det være stort og overvældende for både den unge og forældrene, når den unge flytter. I dette program skal vi møde Casper på 48 år og Kathrine på 20 år, der fortæller om deres store og små følelser i forbindelse med, at Kathrine flytter hjemmefra.

  • Vært: Rikke Ørngreen, Forskningscenter for Video.
  • Forsker: Mette Lykke Nielsen, Cefu

Link til podcast


Helt alene i en ny by

Mange unge oplever ensomhed, når de flytter hjemmefra

Det er ikke usædvanligt, at unge oplever ensomhed, når de flytter hjemmefra. Familie og venner bor måske langt væk, og den unge skal ofte bygge et helt nyt liv op. Som regel går ensomheden over, men for nogle unge bider den sig fast. De kæmper med at fylde noget i hverdagen, som kan føles rungende tom. I dette program skal vi møde Sigrid på 26 år, der for nogle år siden flyttede fra Silkeborg til Aalborg. I programmet fortæller hun om sine lange perioder af ensomhed.

  • Vært: Niels Ulrik Sørensen, Cefu.
  • Forsker: Rikke Ørngreen, Forskningscenter for Video

Link til podcast

Unge, der bliver på landet

Nogle unge flytter ikke til byen, men foretrækker at blive boende på landet

Ungdomsliv og byliv er nært forbundet til hinanden. De fleste unge, der flytter hjemmefra, rykker til en af de større byer. Men nogle unge foretrækker at blive boende på landet, hvis det er der, de er vokset op. Men hvordan ser et ungdomsliv på landet ud, når man lige er flyttet hjemmefra? I dette program skal vi møde Nicolai på 21 år, der har købt hus i en lille by i Sønderjylland, få hundrede meter fra sine forældre. I programmet gør Nicolai os klogere på livet som udeboende på landet.

  • Vært: Mette Lykke Nielsen, Cefu.
  • Forsker: Niels Ulrik Sørensen, Cefu

link til podcast


Læs mere

Læs mere om CeFU - Center for Ungdomsforskning

Læs mere om Forskningscenter for Video

Andre podcast med deltagelse fra Den Gode Overgang

Der er store følelser forbundet med at flytte hjemmefra, både hos den unge og forældrene.

KEJSERKLENODIERNE 2 - Transitionsproces med deltagelse af Mette Lykke Nielsen, Cefu

I Biblioteket Frederiksbergs nye podcast 'Kejserklenodierne' mødes den svenske stjerneforfatter Anna-Karin Palm, Lagerlöf-oversætter Anne Marie Bjerg og en række andre prominente gæster med Selma Lagerlöfs roman Kejseren af Portugalien (1914).

I andet afsnit handler det om unge, der flytter hjemmefra, og om de store følelser, der forbundet med det. Lagerlöf-biografisten Anna-Karin Palm er igen med direkte fra Hälsingland, og hun fortæller om datteren, Klara Gulla, der forlader sin far, Jan i Skrolycka, for at drage ud i verden. Sociolog på Aalborg Universitet, Mette Lykke Nielsen, giver os videnskabens blik på det, hun kalder "transitionsprocessen", altså på unge, der flytter hjemmefra. Mette Lykke Nielsen taler ud fra resultaterne i forskningsprojektet "Den gode overgang".

link til podcast

Mere om den gode overgang