Forskere fra AAU skal følge Hjørring Kommunes Ungegaranti

Aalborg Universitet skal følge Hjørring Kommunes Ungegaranti

Forskere fra Aalborg Universitets Center for Uddannelsesforskning (CfU) ved Institut for Kultur og Læring, skal de kommende fire år følge Hjørring Kommunes Ungegaranti og virkningerne af den. Universitetets forskere skal bl.a. skaffe viden om, hvordan de unge oplever kommunens indsats, så forskerne skal ud og tale med mange unge undervejs i projektet.

Af Dorte Larsen, Institut for Kultur og Læring

Forsker og lektor Nanna Friche fortæller her om projektet:
- I Center for Uddannelsesforskning (CfU) anser vi Hjørring Kommunes Ungegaranti for at være et nybrud i kommuners arbejde med unges overgange, vejledning og trivsel. Derfor er vi meget glade for, at der nu er åbnet en mulighed for, at vi som universitet kan følge kommunens arbejde helt tæt på. Særligt de unges oplevelser og erfaringer med Ungegarantien vil have vores opmærksomhed i vores forskning.

UNGEGARATIEN - HVAD GÅR DEN UD PÅ?

Hjørring Kommune vedtog i maj 2019 en Ungegaranti, hvor der er fokus på at styrke unges evne til at træffe valg om uddannelse eller job, som er det rigtige for dem selv. Et afgørende element heri er de unges muligheder for at få erfaringer med arbejdslivet, og flere end 80 virksomheder i hele kommunen har forpligtet sig til at hjælpe unge, der henvender sig. Hvis ikke virksomheden selv kan hjælpe, er de forpligtet til, via deres netværk, at hjælpe den unge videre. Det overordnede formål er at hjælpe hvert enkelt ungt menneske i kommunen til at finde sin ’positive destination’ i livet.

Nanna Friche fortæller videre:
- På Aalborg Universitet vil vi bidrage til arbejdet med ungegarantien ved at skabe forskningshøjde og styrke kvaliteten undervejs i Hjørring Kommunes implementeringsproces. Vi vil desuden satse stærkt på formidling af ungegarantiens resultater ved at udbrede erfaringer og resultater i forskellige nationale og internationale fora, siger lektor Nanna Friche.

Også i Hjørring Kommune ser man frem til samarbejdet med Aalborg Universitet. Thomas Klimek (S), der er formand for Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalget, udtaler:
- Vi er glade for, at Aalborg Universitet har prioriteret kommunens Ungegaranti. Det er et stort og vigtigt fokus vi - sammen med lokale virksomheder og samarbejdspartnere - sætter på hvert enkelt ungt menneske over en lang periode i deres liv, siger Thomas Klimek.

Og Mai-Britt Beith (S), der er formand for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget er enig:
- Det er fantastisk, at vi nu får muligheden for videnskabelig sparring undervejs og en evaluering fra universitetet. For os er det helt afgørende at få viden om, hvordan de unge oplever at blive omfattet af Ungegarantien.

Aalborg Universitet

Spørgsmål til evaluering af Ungegarantien rettes til Aalborg Universitet:

• Christian Ydesen, professor (MSO), Institut for Kultur og Læring, AAU, 2972 4481, cyd@hum.aau.dk
  • Nanna Friche, lektor, Institut for Kultur og Læring, AAU, 5192 1282, nanna@hum.aau.dk

Hjørring Kommune

Spørgsmål om politiske mål med Ungegarantien rettes til Hjørring Kommune

• Mai-Britt Beith, formand, Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget, 4193 7722
  • Thomas Klimek, formand, Arbejdsmarkeds- og Undervisningsudvalget, 4193 7739

Spørgsmål om konkret implementering rettes til

• Kari Rune Jakobsen, skole- og dagtilbudschef, 4122 3803, hvis det vedrører grundskolen
  • Anette Stevn Jensen, børne- og familiechef, 4122 3805, hvis det vedrører støtteindsatser
  • Britt Manniche, afdelingsleder, 4122 6201, hvis det vedrører uddannelses- og erhvervsvejledningen
  • Ole Bendix, afdelingsleder, 4122 6125, hvis det vedrører virksomhedssamarbejdet.