Annabelle Lever

Førende politisk filosof, Annabelle Lever, er indstillet som æresdoktor på AAU

Det Humanistiske Fakultet har indstillet professor Annabelle Lever fra Université de Sorbonne, Paris, som æresdoktor på Aalborg Universitet. Udnævnelsen finder sted ved Aalborg Universitets årsfest den 13. marts.

Professor Annabelle Lever er internationalt anerkendt for sin forskning inden for politisk filosofi, hvor hun arbejder i krydsfeltet mellem nutidig politisk filosofi, offentlig politik og retsfilosofi.

Annabelle Lever startede med at studere Idehistorie ved Oxford University i 1981, men skiftede til Massachusetts Institute of Technologi, (MIT), hvorfra hun skrev doktorafhandling inden for politisk filosofi i 1997. Hendes forskning har bragt hende vidt omkring i verden, og hun har bl.a. haft ansættelse ved Rochester University, Harvard University, London School of Economics, Oxford University, Manchester University og Université Geneve. Siden 2008 har hun været ansat som professor i politisk filosofi ved Sciences Po i Paris.

Privatlivets fred og demokrati

Professor Lever er kendt og respekteret for sin forskning om privatlivets fred og demokrati. Hun er meget optaget af forholdet mellem det private og det offentlige, af retfærdighed i forhold til køn og race, og har desuden arbejdet med etikken omkring patentering af menneskelige gener.

I sin forskning inden for retten til privatliv, altså fx beskyttelse af personlige data og individets autonomi, forsøger hun at vise, hvordan man kan retfærdiggøre juridiske rettigheder til privatliv ud fra en filosofisk synsvinkel. Derudover beskæftiger hun sig med andre vinkler på privatliv, fx privatliv og lighed mellem kønnene.

Etik i forbindelse med stemmeafgivning

Annabelle Lever forsker i demokratiteori, herunder i etiske spørgsmål i forbindelse med stemmeafgivning og om valgprocessen. Professor Antje Gimmler fra Institut for Kultur og Læring udtaler:

- I forskningsgruppen Center for Anvendt Filosofi, som jeg er leder af, forsker vi også inden for dette forskningsfelt. Vi forventer, at Annabelle Lever vil blive en vigtig sparringspartner og inspirator for hele forskningsgruppen, hvor hun i særlig grad vil kunne bidrage til at højne talentudvikling, projektudvikling og det internationale samarbejde.

Institutleder Keld Thorgård fra Institut for Kultur og Læring supplerer:

-  På Aalborg Universitet ser vi meget frem til samarbejdet med professor Annabelle Lever. Hendes kombination af analytisk filosofi og kritisk teori er unik og gør hende til en ideel samtalepartner for mange forskningsmiljøer på universitetet. Vi forventer derfor, at Annabelle Lever vil nå bredt ud på universitetet og være til stor inspiration på tværs af forskningsmiljøer, slutter Keld Thorgård.

P-nr. Aalborg: 1003403162, P-nr. København: 1017491810・ CVR/VAT-nr.: DK 29102384