AAU logo

Institut for Kultur og Læring

Johan Heinsen vinder Det Obelske Familiefonds Undervisningspris 2019

Johan Heinsen vinder Det Obelske Familiefonds Undervisningspris 2019

Ud over at være nomineret af de studerende og kåret som Årets Underviser på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet 2018 har lektor Johan Heinsen også vundet Det Obelske Familiefonds Undervisningspris 2019 som bedste underviser på hele Aalborg Universitet.

De studerende fremhæver bl.a. Johans gode formidlingsevner og store engagement.

I begrundelsen for indstillingen lyder det:
 

ILDSJÆL OG EN FANTASTISK FORMIDLER

Johan er en formidlingens mester og denne egenskab gør, at Johan kan undervise på en måde hvor han fanger alle os studerende fra det øjeblik han begynder at tale til han er færdig. Han har evnen til at få selv de mest komplicerede teorier eller begreber forklaret på en sådan måde, at det bliver tydeligt for os, hvordan det skal forstås og endnu vigtigere, hvordan det efterfølgende kan forklares. Den måde, hvorpå Johan kan italesætte emner på en kreativ og komisk måde med f.eks. at fortælle om beretninger fra det kildemateriale han lever og ånder for, gør at vi kan få en fornemmelse af en tid, der ikke længere er. Måden, hvorpå han formår at inddrage de studerende i den verden han kender så godt, gør at det bliver meget nemmere at forstå den udvikling og de underliggende strukturer, der har været med til at forme vores samfund til det vi kender det i dag. Udover at være en fremragende underviser, så formår Johan også at give virkelig god konstruktiv og kvalificeret vejledning, der hjælper os studerende på rette spor med vores undersøgelser, samt at give os de rigtige værktøjer til hvordan vi kan stille de rigtige spørgsmål og dermed gøre vores projekter endnu bedre.


SÅ MEGET MERE END EN UNDERVISER!

Det er ikke blot Johans formidling og engagement i hans undervisning, der gør ham fortjent til titlen som Årets Underviser, men også hans engagement i vores studiemiljø. Eftersom vi jo synes, Johan er en fremragende fortæller, har vi studerende også haft efterspurgt et helt ekstraordinært foredrag af ham om hans seneste udgivelse ”Det første fængsel”. Uden tøven imødekom Johan vores efterspørgsel og brugte sin fritid på at fortælle om bogen og hans undersøgelser. Udover at bruge sin fritid på ekstraordinære foredrag for vores skyld, så har Johan også engageret sig i studieorganerne og blandt andet hjulpet en gruppe studerende med at opstarte en podcast. Her har han hjulpet med det tekniske bag podcasten samt at kvalitetssikre den ved at give gode råd til, hvordan man bedst interesserer lytterne.

I begrundelsen fremhæves også nogle af de studerendes bemærkninger, bl.a.:

”Johan har været eminent til at inddrage de studerende i sine ekspertområder. Han forelæser med en passion og en indlevelse, der gør det lettere for os som studerende at blive draget ind i emnet. Han svarer på alle spørgsmål og møder de studerende i øjenhøjde.”

”Han virker bare så frisk og så sjov, og har ofte en underholdende eller forfriskende take på noget historie som man ellers ikke har hørt så meget om.”

”Johan er meget ambitiøs og en god formidler og derudover er han en utrolig god vejleder”

”Mit indtryk er, at det oftest er i Johans timer, at engagementet fra elevernes side er højest”

Ud over at være en dygtig og vellidt underviser er Johan også anerkendt for sin forskning, og han er bl.a. en del af AAU's Talentplejeprogram, som giver støtte til hans forskning i det danske fængselssystems historie og udvikling.

Se hvordan Johans forskningsområde indgår i hans undervisning.



Det Obelske Familiefonds Undervisningspris

Aalborg Universitet tildeles hvert år et legat på 150.000 kr. til videreførelse af Det Obelske Familiefonds Undervisningspris. Hvert fakultet udpeger en årets underviser, hvorefter Det Strategiske Uddannelsesråd udvælger en prismodtager blandt de fem indstillede. Årets underviser får 50.000 kr., og de fire andre indstillede får hver 25.000 kr. Uddelingen af Det Obelske Familiefonds Undervisningspris sker ved Aalborg Universitets årsfest.


Vil du vide mere?

► Se Johan Heinsens forskningsprofil

► Læs interview med Johan Heinsen, AAU's Talentplejeprogram

► Læs mere om forskningsgruppen CEPS - Cultural Encounters in Pre-modern Societies

► Læs mere om Institut for Kultur og Globale Studier

► Find, følg og like Historiestudiet på Facebook 

► Find, følg og like Institut for Kultur og Globale Studier på Facebook     
 

Af Bo Poulsen & Cirkeline Kappel, Institut for Kultur og Globale Studier
Foto: Lars Horn / Baghuset

Institut for Kultur & Læring ・ Kroghstræde 3, 9220 Aalborg Øst ・ A.C. Meyers Vænge 15, 2450 København SV・ Tlf.: 9940 8005 ・E-mail: kultur-laering@hum.aau.dk
P-nr. Aalborg: 1003403162, P-nr. København: 1017491810・ CVR/VAT-nr.: DK 29102384