Institut for Kultur og Læring

KRESTEN LUNDSGAARD-LETH ER ÅRETS UNDERVISER PÅ HUM

KRESTEN LUNDSGAARD-LETH ER ÅRETS UNDERVISER PÅ HUM

Adjunkt Kresten Lundsgaard-Leth fra Institut for Kultur og Læring er netop blevet kåret til Årets Underviser 2020 på Det Humanistiske Fakultet. De studerende peger i deres indstilling bl.a. på hans smittende interesse for filosofi og for hans evne til at formidle svært stof på en lettilgængelig måde. Kresten Lundsgaard-Leth selv sætter stor pris på anerkendelsen, for han mener, at undervisning spiller en ekstrem vigtig rolle på universitetet.

Tekst: Susanne H. Knudsen, dekansekretariatet på HUM
Foto: Privat

For adjunkt Kresten Lundsgaard-Leth fra Institut for Kultur og Læring sluttede 2020 med en god nyhed. Umiddelbart inden juleferien fik han nemlig besked om, at de studerende havde peget på ham som Årets Underviser på Det Humanistiske Fakultet. Her har Kresten Lundsgaard-Leth de seneste fem et halvt år undervist på uddannelsen i Anvendt Filosofi, og det gør han ifølge de studerendes indstilling så godt, at de ikke tøver med at kalde hans undervisning ”en af de oplevelser, som kan tage varigt hold og fortsætte med at inspirere”.

Kresten Lundsgaard-Leth underviser primært i fagene filosofihistorie på 1. semester og politisk filosofi på 2. semester af bacheloruddannelsen. Begge er teoretisk tunge grundfag, men blandt de studerende er der enighed om, at han gennem sin undervisning gør det svære let.

”Kresten er virkelig dygtig og god til at formidle den store viden, han har. Hans kæmpe interesse i filosofi smitter af, og han er ualmindeligt dygtig til at formidle meget svært stof på en måde, så alle kan være med. Han VIL virkelig sit fag og sine elever. Han er bare skide dygtig på alle tænkelige måder. En undervisning med Kresten er aldrig hverken kedelig eller uforståelig”, lyder det bl.a. i indstillingen.

POPKULTURELLE REFERENCER GØR PLATON LETTERE AT FORSTÅ

Derudover lægger de studerende i deres indstilling af Kresten Lundsgaard-Leth som Årets Underviser vægt på hans kreative og innovative tilgang til at formidle tankerne fra store filosoffer som Platon og Heidegger.

”Han formår at undervise på en så sjov og lærerig måde, at han kan fastholde 60 menneskers koncentration i 3 timer i streg. I sin forberedelse har han bl.a. sørget for sjove popkulturelle referencer, som han fordeler blandt de andre slides i undervisningens PowerPoints. Det gør forelæsninger mere underholdende, ligesom stoffet på en eller anden måde er lettere at huske”.

UNDERVISNING ER BÅDE SJOVT OG SPÆNDENDE

Kresten Lundsgaard-Leth er tidligere blevet kåret som Årets Underviser på Anvendt Filosofi. Alligevel kom det som en stor overraskelse, at de studerende denne gang har peget på ham som Årets Underviser på hele fakultetet.

- Jeg vil indrømme, at jeg i første omgang kun skimmede mailen og troede, at den handlede om, at jeg var blevet Årets Underviser på Anvendt Filosofi. Det tog lige et minut for mig at processere, at det handlede om en kåring på hele fakultetet, og så skrev jeg faktisk til prodekanen for at høre, om det kunne passe, griner Kresten Lundsgaard-Leth.

Det kunne prodekan for uddannelse på Det Humanistiske Fakultet Falk Heinrich bekræfte. Og han kunne samtidig informere om, at med titlen som Årets Underviser følger 25.000 kr. Kresten Lundsgaard-Leth er desuden sammen med kollegaer fra de øvrige fakulteter indstillet til titlen som Årets Underviser på AAU og Det Obelske Familiefonds Undervisningspris på 50.000 kr., som uddeles i forbindelse med årsfesten den 16. april 2021.

- Det er en stor anerkendelse, og jeg er ærligt talt både glad og stolt. Som universitetsansatte bliver vi målt og vejet benhårdt på vores forskningsresultater, men undervisningen er altså også ekstremt vigtig. Det er meget motiverende at sende unge mennesker videre ud i verden, der har noget med sig, de kan bruge til noget, og det afhænger jo i høj grad af den undervisning, de har fået, forklarer Kresten Lundsgaard-Leth og fortsætter:

- Jeg lægger vægt på at ramme balancen mellem det faglige niveau og den pædagogiske formidling. Et fag som fx filosofihistorie kører ofte på de høje nagler, og så er det vigtigt at inddrage nogle jordnære eksempler undervejs, som de studerende kan forholde sig til. Det kan være en serie på HBO eller noget fra den politiske virkelighed nu og her. Samtidig er jeg begejstret for at undervise, og jeg tror, at det måske kan smitte lidt af på de studerende. For mig er undervisning både sjovt og spændende - i hvert fald når det går godt.

Institut for Kultur og Læring ・ Kroghstræde 3, 9220 Aalborg Øst ・ A.C. Meyers Vænge 15, 2450 København SV・ Tlf.: 9940 8005 ・E-mail: kultur-laering@hum.aau.dk
 P-NR. Aalborg: 1003403162・ P-NR. København: 1017491810・EAN 5798000420922 ・CVR/VAT-nr.: DK 29102384