Ny bog: Ledestjerner. Ti digtere fra hundrede år

Bogen omhandler en række af de vigtigste danske digtere fra de sidste hundrede år, der har været for­billeder for generationer af digtere.

Ledestjerner indeholder ti kapitler om en række af de vigtigste danske digtere fra de sidste hundrede år. Det drejer sig dels om digtere, der har været for­billeder for generationer af digtere, som Thorkild Bjørnvig, Klaus Rifbjerg og Henrik Nordbrandt, dels om poeter der i en kort periode som stjerneskud har oplyst den litterære offentlighed, som Emil Bønnelycke, Bo Green Jensen og Yahya Hassan.

Inden for hver af de ti forfatterskaber nærlæses et antal tekster, som leder til og bringes i forbindelse med diskussioner af større litteraturhistoriske strøm­ninger som romantik, symbolisme, modernisme, langdigtstraditionen, konkretisme og interaktions­lyrik eller æstetiske, filosofiske, psykologiske eller sociologiske teorier om migration, økologi, køn, kunstnerisk kvalitet, det groteske og det hæslige.

Endelig belyser de ti forfatterskaber de store eksi­stentielle spørgsmål om kærlighed, angst, længsel, seksualitet, natur, religion og videnskab på en måde, som kun lyrikken med sit unikke, ambivalente og nuancerede sprog er i stand til.

Find bogen her

Peter Stein Larsen, der er professor i Dansk på Institut for Kultur og Læring, udtaler om bogen:

"I Ledestjerner forsøger jeg at gøre op med to tendenser inden for dansk litteraturhistorie. Den første tendens vedrører de ofte tilfældige, subjektive og kortsynede årsager, der er til, at bestemte forfattere kanoniseres og udvælges til at indgå i litteraturhistorien. Den anden tendens handler om, at litterære værkers æstetiske kvaliteter, fascinationsformer og særlige evne til at udtrykke subjektive sansninger og erfaringer overses på bekostning af noget andet, som værkerne forholder sig til, såsom andre medieprodukter, forfatteren, køn, etnicitet, klima, flygtninge, covid 19 eller sociale og politiske problemer generelt."

Facts:

Bogen udkommer den 25. januar 2022.

Forfatter: Peter Stein Larsen
Forlag: Spring
ISBN: 9788794165129
Sider: 292