Nyt forskningsprojekt: Klar kommunikation kan få flere til at vælge bæredygtig offentlig transport

Et nyt forskningsprojekt, som er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond, skal undersøge, hvordan udbydere af kollektiv trafik sikrer, at passagerer ikke fravælger tog og bus af frygt for at blive smittet med COVID-19 eller andre sygdomme. Den udvikling kan nemlig påvirke den bæredygtige omstilling af transportsektoren.

Da corona-pandemien i det tidlige forår 2020 bed sig fast i Danmark, blev der bedre plads i tog og bus. Mange passagerer fravalgte den offentlige transport af bekymring for at blive smittet, og måneder senere kniber det fortsat med at udnytte kapaciteten – mens vejene sander til. Et forskningsprojekt på AAU’s Institut for Kultur og Læring skal nu bidrage til at ændre den udvikling. Coronaens tilbageslag for den offentlige trafik er nemlig også et tilbageslag for den nødvendige grønne omstilling – en omstilling, hvor elbiler nok kan løse nogle problemer med CO2-udslip, men ikke hjælper på problemet med overfyldte veje; en elbil fylder lige så meget som en benzinbil. Under overskriften  ”How do train passengers travel together appropriately?” går lektor Laura Bang Lindegaard derfor i det nye år i gang med at undersøge dels, hvordan Nordjyllands Trafikselskab (NT) informerer sine passagerer om ”passende” opførsel og dels, hvordan samme passagerer i praksis reagerer på den information, de får.

Læs hele artiklen omkring projektet her.