Institut for Kultur og Læring

Teknoantropologisk Filmfestival

Teknoantropologisk Filmfestival

Menneske møder teknologi i ny filmfestival i Aalborg: Tre dage i november med tre film og tre faglige oplæg om mødet mellem teknologi og menneske. Teknoantropologisk Filmfestival er et samarbejde mellem AAU og Biffen Nordkraft.

Teknoantropologisk Filmfestival sætter fokus på samspillet mellem teknologi og samfund: Hvilke muligheder, dilemmaer og begrænsninger bringer forskellige teknologier med sig? Festivalen sætter store spørgsmål og problemstillinger på plakaten igennem et underholdende og festligt format – film.

- Det her er historiens første teknoantropologiske filmfestival, og det er både unikt og festligt, at Biffen Nordkraft er med på at lægge lærred til sådan et arrangement, siger Astrid Oberborbeck Andersen, der er initiativtager til festivalen og adjunkt i Teknoantropologi ved Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet (AAU).

- Det er ikke tilfældigt, at festivalen finder sted i Aalborg. Universitetet her er jo førende inden for ingeniørvidenskaber, og dermed også teknologisk udvikling. Teknoantropologi undersøger, hvad teknologier gør ved samfund. Vi uddanner folk til at arbejde netop der, hvor teknologi og samfund mødes - så begge potentielt gøres bedre, slutter Astrid Oberborbeck Andersen.

FILMPROGRAM

For at vise teknologier fra flere vinkler, består filmfestivalens program af en historisk kultfilm, en nutidig spillefilm og en dokumentarfilm. Hver film bliver introduceret ved en forsker og ekspert, som slår filmens tema an og peger publikums øjne og sanser mod et særligt teknoantropologisk dilemma.

Gattaca 12. november

Festivalen åbner den 12. november med filmen Gattaca, der bliver introduceret ved Stine Willum Adrian, som forsker i reproduktionsteknologier. Gattaca (1997) er et science fiction-drama, med Ethan Hawke, Uma Thurman og Jude Law i de bærende roller. Filmen udspiller sig i et fremtidigt samfund, hvor børn gennem genmanipulation skal sikres den stærkeste arvemasse.

Almost Human 15. november

Den 15. november vises den danske prisvindende dokumentarfilm Almost Human (2019). Filmen er instrueret af Jeppe Rønde, som også introducerer filmen når den har Aalborg-premiere under Teknoantropologisk Filmfestival. I filmen reflekterer 10 førende videnskabsfolk og en robot over videnskabens rolle og muligheder for at forstå, hvad det vil sige at være menneske i en verden, som konstant bringer nye udfordringer, og hvordan vi kan forbedre den verden, vi lever i.

Abernes Planet 18. november

Festivalen sidste film er den klassiske Abernes Planet (1968) som bliver introduceret af Jes Lynning Harfeld, lektor i Anvendt Filosofi ved AAU. Harfeld forsker i forholdet mellem dyr og mennesker.

Sammen vil de tre film og oplæg tage publikum igennem en filmisk rejse gennem teknologiske universer, der belyser nutidens og fremtidens dilemmaer, og stiller spørgsmål til vores forståelse af, hvad et menneske er, samt hvor verdens samfund og menneskeheden er på vej hen.

BILETTER

Læs mere om filmfestivalen via linket, hvor du også finder vej til at købe dine billetter. Skynd dig, da antallet af pladser er begrænset!

Du kan også finde os på Facebook under Teknoantropologi.

Kontakt

  • Astrid Oberborbeck Andersen, Adjunkt, Institut for Kultur og Læring, AAU, 6196 7282, aoan@hum.aau.dk
  • Dorte Larsen, pressekontakt, Institut for Kultur og Læring, AAU, 3027 2252, dl@hum.aau.dk

FAKTA

  • Teknoantropologisk Filmfestival finder sted fra 12. – 18. november i Biffen Nordkraft i Aalborg
     
  • Festivalen er organiseret af Teknoantropologi ved Aalborg Universitet, Biffen Nordkraft og Teknoantropologisk Forening (TAF), med støtte fra Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet og Cinemateket.
     
  • Teknoantropologi er en uddannelse og et forskningsfelt på Aalborg Universitet, der handler om, hvordan mennesker og teknologier gensidigt former hinanden. Teknoantropologer beskæftiger sig tværfagligt med teknologi, antropologi og etik, og arbejder med at forstå og forme samspillet mellem teknologi og mennesker, samt at bygge bro mellem tekniske eksperter og teknologiens brugere. Læs mere om uddannelsen her.
Institut for Kultur og Læring ・ Kroghstræde 3, 9220 Aalborg Øst ・ A.C. Meyers Vænge 15, 2450 København SV・ Tlf.: 9940 8005 ・E-mail: kultur-laering@hum.aau.dk
 P-NR. Aalborg: 1003403162・ P-NR. København: 1017491810・EAN 5798000420922 ・CVR/VAT-nr.: DK 29102384