Vejen til det perfekte match

Forskere fra Aalborg Universitet (AAU) er med til at udvikle et IT-værktøj, der under hensyn til GDPR-reglerne skal gøre det enklere for organisationer at matche frivillige med opgaverne og involvere flere sårbare personer i frivilligt arbejde. Projektet gennemføres i samarbejde med bl.a. den socio-økonomiske virksomhed Elderlearn og er støttet af Innovationsfonden.

At holde styr på en lille lokal forening med 10 frivillige volder sjældent problemer; det kan snildt klares med et ark papir eller to. Anderledes ser det ud, når foreningen vokser til en større organisation, for så kan udfordringen med at finde den rette frivillige til den rette opgave hurtigt blive stor, måske endda uoverskuelig. Utallige organisationer har oplevet den udvikling, nogle i så alvorlig grad, at de har knækket nakken på det.

I fremtiden kan løsningen hedde Enabling the matching of volunteers (EMOVE). Det er et program, som forskere fra AAU og Københavns Universitet (KU) tager fat på fra 1. maj sammen med den socio-økonomiske virksomhed Elderlearn. Innovationsfonden støtter det fire år lange projekt, for AAU’s vedkommende med knap 2,2 millioner kroner.

- Ideen udspringer fra Elderlearns arbejde. De har udviklet et IT-system, der med gode resultater har matchet immigranters ønske om at lære sprog med ældre medborgere, som har tiden, forklarer professor Torben Elgaard Jensen fra forskningsgruppen i teknoantropologi på Institut for Kultur og Læring.

BARREN SÆTTES FRA STARTEN HØJT

Den formel, som Elderlearn har haft succes med, skal gennem EMOVE udbygges, så endnu flere organisationer kan få glæde af den.

- Det er vigtigt at sikre, at personerne passer godt sammen. Samtidig skal systemet følge GDPR-reglerne, som kan være svære at arbejde med for mange organisationer, siger Torben Elgaard Jensen.

Ambitionen er på samme tid enkel og svær: EMOVE skal være så let at arbejde med, at en NGO kan tage systemet i brug i løbet af én dag. Samtidig skal det sikre rigtige match mellem personer, det skal leve op til persondatareglerne i GDPR, og det skal gøre det lettere at involvere personer fra sårbare og svage grupper i frivilligt arbejde; de ressourcestærke kommer oftere af sig selv.

- Frivillige organisationer oplever, at nogle grupper er svære at nå ud til. Tanken er at sikre ”human touch”, en menneskelig form, som har mulighed for at skabe værdi for nogle, som kan være svære at skabe værdi for, forklarer Torben Elgaard Jensen.

Han sammenligner ambitionerne for EMOVE med Wordpress, der har gjort det enkelt at oprette hjemmesider, og MobilePay, der har gjort pengeoverførsler lette at håndtere. Begge systemer kan hurtigt tages i brug af næsten alle – men bagved er de uden tvivl komplicerede. Det oplever brugerne bare ikke.

FOKUS PÅ BRUGEROPLEVELSEN

Mens Elderlearn især bidrager med erfaringer og programmering til det nye projekt, så vil forskere fra Københavns Universitet have øje for EMOVE’s betydning for frivillighedsområdet og velfærdsstaten. Teknoantropologerne har i den forbindelse en rolle i projektet, som professor Torben Elgaard Jensen beskriver som midtbanespillere, der binder indsatsen sammen:

- Vi ser på, hvordan man faciliterer design, og undersøger, hvordan det opleves af brugerne. Udgangspunktet er Elderlearns system, som udbygges. Men vores interesse gælder ikke kun softwaren, men hele forståelsen af at lave frivilligt arbejde gennem sådan et medie. Hvad betyder det for at engagere folk, og hvordan skaber digitale medier en anden forståelse?

EMOVE bliver udviklet i Danmark, men planerne rækker videre. Systemet skal sættes sammen, så det kan bruges af NGO’er i alle lande med GDPR-regler, det vil sige de 27 medlemmer af EU. Og allerede nu har flere organisationer som Børnehjælpsdagen, Håb i Psykiatrien, Foreningen Nydansker samt den tyske Malteser Hilfsdienst vist interesse for at deltage i udviklingen.

FAKTA:

- EMOVE gennemføres i samarbejde mellem Elderlearn, KU og AAU

- Projektet er støttet af Innovationsfondens Grand Solutions-program og har et samlet budget på 12,8 mio. kr.

- AAU’s del af projektet fokuserer på designfacilitering og brugeroplevelse

- EMOVE løber fra 2021-2025.

- Læs også om projektet på Innovationsfondens hjemmeside

FOR YDERLIGERE INFORMATION KONTAKT:

Torben Elgaard Jensen på tlf.: 40 77 95 96 eller på e-mail: tej@hum.aau.dk