Nyhed
Nyt PBL-projekt skal ruste skoleelever i Rebild Kommune til fremtidens arbejdsmarked
Lagt online: 08.06.2022

Nyhed
Nyt PBL-projekt skal ruste skoleelever i Rebild Kommune til fremtidens arbejdsmarked
Lagt online: 08.06.2022

Nyt PBL-projekt skal ruste skoleelever i Rebild Kommune til fremtidens arbejdsmarked
Nyhed
Lagt online: 08.06.2022
Nyhed
Lagt online: 08.06.2022
Tekst: Susanne H. Knudsen, Institut for Kultur og Læring
Foto: Colourbox
Det er flere gange blevet understreget – senest i en OECD-rapport fra 2019 – at forandringer i opgaverne på fremtidens arbejdsmarked vil kræve nye kompetencer og færdigheder. Ud over faglige kompetencer vil der fremover bl.a. blive fokus på, at medarbejdere kan samarbejde og tænke både innovativt og kritisk.
I Rebild Kommune ønsker man at klæde folkeskoleeleverne på til den fremtid, og kommunen har derfor i samarbejde med tre forskere fra Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet, lektor Nikolaj Stegeager, lektor Lars Bang Jensen og studielektor Jakob Nørlem, taget hul på et helt nyt projekt, Problembaseret og projektorienteret læring i Rebild Kommune, som netop er blevet støttet med fire millioner kroner af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Projektet gennemføres på alle kommunens folkeskoler og har fokus på den pædagogiske metode problembaseret og projektorienteret læring (PBL) med det formål at styrke elevernes kompetencer til kritisk og innovativ tænkning samt at styrke deres samarbejdsevner og give alle elever en oplevelse af, at de kan tilegne og fastholde komplekse faglige kompetencer.
- I Rebild Kommune er vi naturligvis meget optagede af at give eleverne en spændende og varieret skoledag. Og med en problembaseret og projektorienteret tilgang til undervisningen sikrer vi samtidig, at vores børn og unge bliver rustet til det arbejdsmarked, der venter dem efter endt uddannelse. Det er naturligvis stadigvæk altafgørende at kunne læse, skrive og regne, men kravene til at kunne tænke kritisk, at være innovativ og kreativ øges også hele tiden. Og de evner udvikles og styrkes med denne form for undervisning, siger borgmesteren i Rebild Kommune, Jesper Greth.
Projektet løber frem til udgangen af 2026, og undervejs vil alt pædagogisk personale på Rebild Kommunes folkeskoler gennemgå et længerevarende kompetence- og udviklingsforløb, ligesom der vil blive arbejdet med PBL på både ledelses- og organisationsniveau.
- Vi er begejstrede for denne mulighed for at medvirke til at udvikle nye måder, hvorpå problembaseret og projektorganiseret læring kan integreres i alle folkeskolens fag. Folkeskolen som læringsarena rummer et enormt potentiale for problembaseret og projektorganiseret læring, og vi glæder os til sammen med lærere, pædagoger og ledere i Rebild Kommune at undersøge denne pædagogiske tilgangs potentialer i forhold til at øge motivation for læring og klæde eleverne på til at håndtere de krav, som morgendagens samfund stiller, understreger Nikolaj Stegeager, som ud over sin stilling på Institut for Kultur og Læring også er tilknyttet Aalborg Universitets tværfakultære forsknings- og uddannelsescenter for udviklingen af PBL, Institute of Advanced Studies in problem-based Learning.
Gode erfaringer fra pilotprojekt
Forud for det aktuelle projekt har der været gennemført et pilotprojekt på Suldrup Skole, som endnu ikke er evalueret, men de foreløbige tilkendegivelser fra lærere og ledere peger på større motivation og arbejdsglæde for medarbejderne og højere grad af selvbestemmelse for eleverne ved at arbejde PBL-orienteret.
- Vi ved, at problembaseret læring styrker de kompetencer, elever har brug for i fremtiden, men problembaseret læring giver også elever en dybere læring, da de faglige emner ofte huskes bedre, når der arbejdes problembaseret. I Rebild Kommune har vi haft fokus på denne tilgang blandt andet med pilotprojektet på Suldrup Skole, og erfaringerne herfra har været meget positive. Vi venter os derfor meget af denne mulighed for at kunne give alle skolerne et kompetenceløft i at arbejde med problembaseret læring, siger Lene Hvilsom, som er chef for Center Børn og Unge i Rebild Kommune og fungerer som kommunens projektleder i forhold til det nye projekt.
Fakta
- Problembaseret og projektorienteret læring i Rebild Kommune løber fra 2022 til udgangen af 2026
- Projektet gennemføres på alle folkeskoler i Rebild Kommune og er støttet med fire millioner kr. af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal
- Fra AAU deltager Nikolaj Stegeager, Lars Bang Jensen og Jakob Nørlem – alle fra Institut for Kultur og Læring og samtidig tilknyttet Institute of Advanced Studies in problem-based Learning
- Læs mere om AAU’s arbejde med PBL
For yderligere information kontakt:
Nikolaj Stegeager på tlf.: 21 38 28 57 eller på e-mail: nikolaj@ikl.aau.dk