Gerd Laugesen er 43 år og er dansk forfatter, billedkunstner og journalist. Hun er uddannet inden for kultur- og sprogmødestudier samt journalistik fra Roskilde Universitet. Gerd Laugesen debuterede i 2009 med reportagebogen ’Møder’ og har siden udgivet flere bøger og digtsamlinger. Af digtsamliger skal her fremhæves 'Har du set min kjole' og 'Lommetørklædesamlinger', hvor hun på spændende og original vis har eksperimenteret med formen og skriften i forhold til digtsamlingens fysiske repræsentation. Hendes digtsamling 'Lommetørklædesamling' er fx skrevet på lommetørklæder og 'Har du set min kjole' er udkommet både i bogform og i form af en lommekjole med digte i lommen.
Gerd Laugesen fortæller her om sine forventninger til opholdet på Institut for Kultur og Læring:
- Jeg vil bruge de næste to år på at fordybe mig i egen skrift og sammen med forskere og studerende finde nye måder at skrive på. Vi skal dyrke litterær grundforskning og skrive på tværs af fag og genrer. Det vil åbne litteraturen op, også mit forfatterskab - det vil bygge broer. Jeg glæder mig til at komme tilbage til universitetsmiljøet. Det er en helt særlig mulighed. Jeg er meget taknemmelig og stolt.
- Jeg har i efteråret udgivet bogen 'Et øjebliks lykke', som er første bog i en trilogi. Det er en rejseroman gennem Istanbul, Paris, Rom og København. Meningen er, at jeg i løbet af mit skriveophold på Institut for Kultur og Læring vil fokusere på at få de to næste bind skrevet færdig. Et arbejdslegat som Writer-in-residence vil betyde, at jeg får tid til at dykke ned i stoffet. Samarbejdet med universitetet vil skabe et miljø med litteraturen i fokus. Det vil løfte og udfordre mig som forfatter, slutter Gerd Laugesen.
Louise Mønster, der er lektor i Dansk på Institut for Kultur og Læring, ser frem til at tage imod forfatter Gerd Laugesen. Hun fortæller:
- Vi glæder os meget over dette nye initiativ og forventer, at det vil kunne tilføre spændende perspektiver til både vores forsknings- og studiemiljø. Ikke mindst ser vi frem til, at de studerende vil blive præsenteret for en anderledes praksisnær tilgang til litteratur og også selv vil få øgede muligheder for at arbejde kreativt med deres skrivning.
Velux Fonden står bag initiativet
Bag Writers-in-residence programmet står Velux Fonden, som for første gang har givet i alt otte forfattere muligheden for et toårigt ophold ved et dansk universitet. Programchef Henrik Tronier fra Velux Fonden fortæller:
- Årets bevillingsmodtagere har bekræftet os i det høje kunstneriske niveau i vækstlaget af dansk skønlitteratur og det store potentiale for nye litterære gennembrud. Skønlitteraturen er en vigtig stemme i vores samfund og demokrati. Med programmet ønsker vi at styrke litteraturen ved at skabe tid og rum for samarbejde og gensidig inspiration mellem forfattere, forskere og studerende. I det møde kan der opstå nye, kreative erkendelser og udtryk til gavn for både litteraturen, forskningen – og ikke mindst læserne. Vi glæder os til at følge eksperimentet, slutter Henrik Tronier.